Skip to main content

Pafta Açılması ve Paftaların Tasdiki

MADDE 22-

(1). Fıkra

Pafta  bölümleme  ve  adlandırılma,  pafta  altlıkları,  pafta  boyutları,  pafta  kenar bilgileri, pafta  çizimi  ve  pafta  kontrolünde B.Ö.H.H.B.Ü. Yönetmeliğinin  ilgili  maddeleri  esas  alınır. Kadastro paftası yerine geçmek üzere yeniden düzenlenen haritalarda bütün parsel köşe noktalarına 0,75 mm. çapında daireler çizilir.

(2). Fıkra

Pafta bölümlemede ve çizimlerinde 2005,00 referans epok değeri kullanılır.

(3). Fıkra

Açılan paftalar; kontrol mühendisi ve kadastro müdürü tarafından "TASDİK OLUNUR …./…./20…" ifadesi yazılarak onaylanır. Bu onay; paftanın, kadastro paftası olduğunu ve uygun şekilde açıldığını ifade eder.

(4). Fıkra

Daha önce açılmış olan paftalara isabet eden yerlerde yapılan çalışmalar; mevcut paftanın boş kalan  kısımlarının  yeni  açılacak  pafta alanının  küçük  bir  kısmına  isabet  etmesi  durumunda, mevcut paftaya tersimatı yapılarak tamamlanır ve ayrıca pafta onayı gerekmez. Ancak mevcut paftanın boş kalan kısımlarının,  yeni  açılacak  pafta  alanının  yarıdan  fazlasını  kapsaması  veya yoğun  parsel  içermesi durumunda, paftanın dolu kısımlarının tüm değişiklikleri ile beraber orijinal değer ve belgelerine göre orijinal paftasından kontrol edilmek suretiyle, yeni çalışma yapılan yer ile birlikte ayrı bir altlıkta yeniden çizimi yapılır.

Aktarılan paftada bir hata bulunması halinde ilgili mevzuatı gereği düzeltme işlemi yapılır. Eski pafta üzerinde gerekli açıklama yapılarak yeni paftası ile irtibatı kurulur ve onaylanır. Farklı koordinat sisteminin uygulandığı paftalarda bu hüküm uygulanmaz.

(5). Fıkra

Aynı pafta üzerinde yapılacak işlemler nedeniyle yeniden imza ve tasdikine gerek yoktur.

(6). Fıkra

Yeni açılan paftalarla yürürlükten tamamen veya kısmın kalkan paftalar arasında aşağıdaki bağlantı kurulur.

a) Yeni  açılan  pafta,  kadastro  paftasının  tamamını  içine  alıyorsa,  yürürlükten kalkan  paftanın uygun yerine "Bu pafta yerine ................ nolu pafta geçerli olduğundan iptal edilmiştir" ibaresi yazılarak yetkililerce imzalanıp mühürlenir ve arşive kaldırılır.

b) Yeni  açılan pafta  kadastro paftasının  bir bölümünü  içine  alıyorsa, yeni  paftaya  giren bölüm 1 cm. arayla, saydam altlıklarında 0,1 mm. çizgi kalınlığında özel mürekkebiyle, diğer paftalarda kurşun  kalemle  tarandıktan  sonra,  taralı  kısım  için  "Bu bölüm yerine ......... pafta açılmıştır"  ibaresi yazılır.

(7). Fıkra

Her  ne  sebeple  olursa  olsun  mükerrer  pafta  açılmaz.  Değişiklik  işlemleri B.Ö.H.H.B.Ü. Yönetmeliğine göre açılmış olan paftasına dolu pafta sisteminde işlenir.

Öneri ve Gerekçe

ÖNERİ:

(7) Her ne sebeple olursa olsun mükerrer pafta açılmaz. Değişiklik işlemleri B.Ö.H.H.B.Ü. Yönetmeliğine göre açılmış olan paftasına dolu pafta sisteminde işlenir.

GEREKÇE:

Genel Müdürlükçe önerilmiştir.

(8). Fıkra
Öneri ve Gerekçe

ÖNERİ:

Pafta işlemleri elektronik ortamda yapılır. Yeni pafta açılması gerektiğinde bu pafta elektronik ortamda yukarıda açıklanan hususlar dikkate alınarak açılır, sonraki işlemler elektronik ortamda devam ettirilir. Fiziki pafta açılmaz.

GEREKÇE:

Fiziki pafta takibinden elektronik pafta takibine geçilmelidir. MEGSİS bunun için uygun hale getirilebilir.