Skip to main content

Yapım ve Kontrole İlişkin Esaslar

MADDE 29-

(1). Fıkra

Yola terk işleminin plana dayalı olması esastır. Planı bulunmayan alanlarda talep edilen yola terk işlemi kadastro müdürlüğünce reddedilir.

(2). Fıkra

Kısmen yola terki yapılan parselin tescilli kütük sayfası korunur. Yola terk edilen yere parsel numarası verilmez. Ancak MEGSİS sisteminde Ada/Parsel/Y1 olarak adlandırılmak suretiyle saklanır.

(3). Fıkra

Yolun  parselin  ortasından  geçmesi  halinde  yol  olan  kısım  ana  parselin  yüzölçümünden düşüldükten sonra oluşan parsellere yeni parsel numarası verilir.

Öneri ve Gerekçe

ÖNERİ:

Terk işleminin (yol, park, yeşil alan vb) Yolun  parselin  ortasından  geçmesi  kalması halinde, ana parsel iki veya daha fazla parsele ayrılıyorsa, yol  terk olan  kısımın yüzölçümü  ana  parselin  yüzölçümünden düşüldükten sonra oluşan parsellere yeni parsel numarası verilir. Yapılan bu işlem ayırma (İfraz) olarak değerlendirilemez.

GEREKÇE:

Genel Müdürlükçe önerilmiştir. "Yapılan bu işlem ayırma (İfraz) olarak değerlendirilemezeklentisi, 492 sayılı Harçlar Kanunu'nun uygulanması açısından Tapu Müdürlüklerince tereddütlere yol açacaktır. Tapu Müdürlükleri, 492 sayılı Harçlar Kanunu'nun 57. maddesinde yer alan "Tapu ve kadastro işlemlerinden bu kanuna bağlı (4) sayılı tarifede yazılı olanları, tapu ve kadastro harclarına tabidir." ibaresinden, 60. maddesinde yer alan "Tapu ve kadastro harcları, (4) sayılı tarifede yazılı işlemlerden, işlemlerin nevi ve mahiyetine göre, değer esası üzerinden nispi veya maktu olarak alınır." ibaresinden ve (4) sayılı tarifede yazılı olan I-6/(a) maddesinden dolayı harç alınmasını isteyeceklerdir, "Yapılan bu işlem ayırma (İfraz) olarak değerlendirilemezeklentisi harcın oluşmasını engellemelidir. Tapu Dairesi Başkanlığı ile müştereken değerlendirilmelidir.

(4). Fıkra

Parsellerin ölçü krokisindeki detay numarası, koordinatları ve yüzölçümü hesabının doğruluğu kontrol edilir.

(5). Fıkra

3194  sayılı  İmar  Kanununun  27  nci  maddesinin  dördüncü  fıkrası,  "Onaylı üst kademe planlarda aksine hüküm bulunmadığı hâllerde köy yerleşik alan sınırları içinde, taşkın, heyelan ve kaya düşmesi gibi afet riski olan, sıhhi ve jeolojik açıdan üzerinde yapı yapılmasında mahzur bulunan alanlar ile köyün ana yolları ve genişlikleri; hâlihazır harita veya kadastro paftaları üzerinde belediye sınırı il sınırı olan yerlerde ilgili ilçe belediye meclisi kararı ile, diğer yerlerde ise il genel meclisi kararıyla belirlenir. Belirlenen yollar, ifraz ve tevhit suretiyle uygulama imar planı kararı aranmaksızın kamu yararı kararı alınarak oluşturulur.", hükmü kapsamında kalan yola terk taleplerinde alınan karara göre işlem yapılır.

(6). Fıkra
Öneri ve Gerekçe

ÖNERİ:

(6). Fıkra

Yukarıda belirtilen hükümler dışında parselde terk suretiyle yol oluşturulamaz.

GEREKÇE:

Genel Müdürlükçe önerilmiştir.